PERSONAL DATA PROTECTION ACT 2010 (PDPA) STATEMENT

PERSONAL DATA PROTECTION ACT 2010 (PDPA) STATEMENT

Pursuant to Malaysia’s Personal Data Protection Act 2010 (“PDPA”, “Act”), LCA Core Sdn Bhd (“LCA”, “we”, “our”) is aware and mindful of the protection of your personal data and your privacy within a commercial transaction.

In order for LCA to conduct its business in an efficient and effective manner, LCA may need to collect relevant personal information from you. The purposes for which your personal data may be used, but not limited to, are:-

  1. To communicate with you via various modes
  2. To carry out or work with you on business matters or commercial transactions
  3. To provide services to you
  4. To enable you to provide goods or services
  5. To connect with you in the form of newsletters, updates, promotions, invitations, festive messages, etc
  6. To improve our products and services
  7. To better understand your needs as our client or prospective client
  8. To assess your suitability for employment, associateship, collaborators or for any business alliance
  9. For marketing and research
  10. For statistical analysis of data
  11. For record keeping
  12. For legal purposes
  13. For security and fraud prevention purposes

(collectively, “the Purposes”).

Your personal data may be collected via various means, including but not limited to, during your visits to LCA’s website, telephone calls, business cards, emails, letters, surveys, interviews, mailing lists, meetings, site visits, registrations, documents exchanges and executions, manual forms, etc.

You may be required to supply us with personal information such as, but not limited to, your full name, company’s name, your designation, business and residential addresses, country of origin, telephone numbers, fax numbers and email addresses, date of birth, personal identification numbers, travel document information, your registration reference in statutory bodies, bank account information, etc.

Your personal data may be disclosed or transferred to companies that LCA is associated with (including any holding company, subsidiaries, associated and affiliated companies as well as their subsidiaries, associated and affiliated companies) both local and international, whether present or future (collectively, “the Group”) or to any third parties in order to carry out the Purposes and for integration and management of records.

You have the right not to disclose any of your personal information to us. However, please note that by so doing, we may not be able to fulfil any or some of the above Purposes and as such, we shall not be held responsible.

It is deemed that all personal data submitted to us and retained by us are accurate, updated, clear and complete. LCA, the Group and/or its employees or authorized officers or agents will not be responsible for any personal data submitted by you to us that is inaccurate, misleading, incomplete and not updated.

In the event that personal data of any third party is given by you to us, you shall ensure that such third party has read and understood this PDPA statement and consented to us collecting his/her personal data for any of the Purposes. You further agree to notify us immediately in the event that such approval is withheld by the said third party either at the point of submitting the data to us or at a future date, and you will ensure that such data is kept up-to-date.

After the submission of your personal data to us, you may at any time submit a written request for access to your personal data via the communication channels stated below, in the event you wish to:-

  • review the particulars of your personal data;
  • make amendments; and/or
  • withdraw your consent to us (in full or in part) for the processing, using or storing your personal data.

In the latter case, please note that this may result in us not being able to perform our obligations to you and this may degrade or terminate any contractual relationship that is in place. LCA shall take all necessary measures to give effect to your full or part withdrawal of consent, subject to any applicable legal restrictions, contractual conditions and within a reasonable duration of time for us to do so.

Please submit all requests pertaining to your personal data either by email or by mail to:-

LCA CORE SDN BHD
Level 9, Menara Milenium
Jalan Damanlela
Bukit Damansara
50490 Kuala Lumpur.
Please mark the envelope: For the attention of: PERSONAL DATA PROTECTION OFFICER

Email: lca-admin@lca.asia

Any personal data retained by us shall be destroyed and/or deleted from our records in the event that we deem such data is no longer required for the said Purposes, and this will be done without notification to you.

By publishing this policy in our LCA website, it is deemed that you have been notified, and that you have read, understood and accepted the statements and terms herein, and that you consent to the processing of your personal data.

This statement is published in dual languages, ie, in the English language and Bahasa Malaysia. In the event that there are inconsistencies between both translations, the English language version will prevail.


KENYATAAN AKTA PERLINDUNGAN DATA PERIBADI 2010 (PDPA)

Mengikut Akta Perlindungan Data Peribadi Malaysia 2010 (“PDPA”, “Akta”), LCA Core Sdn Bhd (“LCA”, “kami”, “kami”) sedar dan mengambil berat tentang perlindungan data peribadi dan privasi anda dalam satu transaksi komersial.

Demi menjalankan urusan perniagannya yg cekap dan berkesan, LCA mungkin perlu mengumpul maklumat peribadi yang berkaitan daripada anda. Antara tujuan data peribadi anda yang mungkin digunakan (tetapi tidak terhad kepada) adalah seperti berikut:-

  1. Untuk berkomunikasi dengan anda melalui pelbagai cara
  2. Untuk menjalankan kerja atau bekerjasama dengan anda dalam hal berkaitan perniagaan atau transaksi komersial
  3. Untuk menyediakan perkhidmatan kepada anda
  4. Untuk membolehkan anda menyediakan barangan atau perkhidmatan
  5. Untuk berhubung dengan anda dalam bentuk seperti surat berita, kemas kini, promosi, jemputan, mesej perayaan, dsb.
  6. Untuk menambah baik produk dan perkhidmatan kami
  7. Untuk lebih memahami keperluan anda sebagai pelanggan kami atau bakal pelanggan
  8. Untuk menilai kesesuaian anda untuk pekerjaan, persekutuan, rakan usaha sama atau untuk mana-mana pakatan perniagaan
  9. Untuk pemasaran dan penyelidikan
  10. Untuk analisis data statistik
  11. Untuk penyimpanan rekod
  12. Untuk tujuan undang-undang
  13. Untuk tujuan keselamatan dan pencegahan penipuan

(Secara menyeluruh, “Tujuan”).

Data peribadi anda boleh dikumpul melalui pelbagai cara, termasuk tetapi tidak terhad kepada, semasa lawatan anda ke laman sesawang LCA, panggilan telefon, kad perniagaan, e-mel, surat-menyurat, tinjauan, temuduga, senarai mel, mesyuarat, lawatan tapak, pendaftaran, pertukaran dokumen dan pelaksanaan, borang manual, dsb.

Anda mungkin perlu memberikan kepada kami maklumat peribadi seperti, tetapi tidak terhad kepada, nama penuh anda, nama syarikat, jawatan anda, alamat perniagaan dan kediaman, negara asal, nombor telefon, nombor faks dan alamat e-mel, tarikh lahir, nombor pengenalan peribadi, maklumat dokumen perjalanan, rujukan pendaftaran anda dalam badan berkanun, maklumat akaun bank, dsb.

Data peribadi anda mungkin didedahkan atau dipindahkan kepada syarikat yang berkait dengan LCA (termasuk mana-mana syarikat induk, anak syarikat, syarikat bersekutu dan bersekutu serta anak syarikat mereka, syarikat bersekutu dan bersekutu) termasuk tempatan dan antarabangsa, sama ada sekarang atau masa akan datang (secara kolektif, “Kumpulan”) atau kepada mana-mana pihak ketiga di dalam melaksanakan tujuan tersebut dan untuk integrasi (penggabungan) dan pengurusan rekod.

Anda mempunyai hak untuk tidak mendedahkan sebarang maklumat peribadi anda kepada kami. Walau bagaimanapun, sila ambil maklum bahawa dengan berbuat demikian, kami mungkin tidak dapat memenuhi mana-mana atau beberapa tujuan di atas dan dengan ini, kami tidak akan bertanggungjawab.

Telah dianggap bahawa semua data peribadi yang diserahkan kepada kami dan yang disimpan oleh kami adalah tepat, terkini, jelas dan lengkap. LCA, Kumpulan dan/atau pekerjanya atau pegawai atau ejen yang diberi kuasa tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang data peribadi yang dikemukakan oleh anda kepada kami yang tidak tepat, mengelirukan, tidak lengkap dan tidak dikemas kini.

Dalam hal di mana data peribadi bagi mana-mana pihak ketiga diberikan oleh anda kepada kami, anda hendaklah memastikan pihak ketiga tersebut telah membaca dan memahami kenyataan PDPA ini dan membenarkan kami untuk mengumpul data peribadinya untuk sebarang tujuan. Anda kemudian bersetuju untuk memaklumkan kepada kami dengan segera sekiranya kelulusan tersebut disekat oleh pihak ketiga terbabit sama ada pada masa menyerahkan data kepada kami atau pada tarikh akan datang, dan anda juga akan memastikan data tersebut sentiasa dikemas kini.

Selepas penyerahan data peribadi anda kepada kami, anda boleh pada bila-bila masa menghantar permohonan bertulis untuk mengakses data peribadi anda melalui saluran komunikasi yang dinyatakan di bawah, sekiranya anda ingin:-

  • menyemak butiran data peribadi anda;
  • membuat pindaan; dan/atau
  • menarik balik kebenaran anda kepada kami (sepenuhnya atau sebahagian) untuk pemprosesan, menggunakan atau menyimpan data peribadi anda.

Sehubungan itu, harap maklum bahawa ini mungkin menyebabkan kami tidak dapat melaksanakan kewajipan kami kepada anda dan juga mengurangkan atau menamatkan sebarang kontrak yang wujud. LCA akan mengambil semua langkah yang perlu untuk melaksanakan penarikan balik sepenuhnya atau sebahagian persetujuan anda, tertakluk kepada sebarang sekatan undang-undang yang berkenaan, syarat kontrak dan dalam tempoh masa yang munasabah untuk kami berbuat demikian.

Sila serahkan semua permintaan yang berkaitan dengan data peribadi anda melalui emel atau mel kepada:-

LCA CORE SDN BHD
Level 9, Menara Milenium
Jalan Damanlela
Bukit Damansara
50490 Kuala Lumpur.
Sila tandakan pada sampul surat: Untuk Perhatian: PEGAWAI PERLINDUNGAN DATA PERIBADI

Email: lca-admin@lca.asia

Sebarang data peribadi yang disimpan oleh kami akan dimusnahkan dan/atau dipadamkan daripada rekod kami sekiranya kami mendapati data tersebut tidak lagi diperlukan untuk tujuan tersebut, dan tindakan ini akan dilakukan tanpa sebarang pemberitahuan kepada pihak anda.

Dengan menerbitkan polisi ini dalam laman sesawang LCA, adalah dianggap bahawa anda telah dimaklumkan, dan anda telah membaca, memahami dan menerima kenyataan dan terma di sini, dan anda bersetuju memberi kebenaran untuk memproses data peribadi anda.

Kenyataan ini diterbitkan dalam dua bahasa, iaitu dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia. Sekiranya terdapat percanggahan antara kedua-dua terjemahan, versi bahasa Inggeris akan digunakan sebagai rujukan.